Karmøy Folkehøgskule - Skolen på Norges beste vestkant!

Jenny har laget verdens beste ostekake

Jenny Otelie Drag Mikalsen (21 år) fra Trøndelag hadde ikke tenkt å gå på folkehøgskole. Hun hadde heller ikke interesse for baking. Allikevel havnet hun på baker og konditorlinjen på Karmøy Folkehøgskule. Status: Hun har hatt et år hvor dagene har vært fylt av latter, høy musikk og dans.

Tekst: Leif Frode Svendsen
Foto: Torkild Groven

– Det var takket være broen min at jeg havnet på Karmøy. Han jobbet på en offshorebåt utenfor kysten her, og snakket positivt om stedet. Jeg sjekket litt opp og kom over folkehøgskolen. Opprinnelig kom jeg inn på linjene Bro Sør-Amerika og Friluftsliv Sjø, men på grunn en ørelidelse måtte jeg velge bort Sjø og dykkingen. Det er jo litt morsomt, for jeg har aldri interessert meg for baking, men kjente noen andre der og hoppet i det, sier Jenny Otelie. Hun valgte også å gå fra BRO Sør-Amerika til treningslinjen PULS.

Stor respekt for hverandre

Jenny (fremme til høyre) har danset seg gjennom året på Karmøy Folkehøgskule. Her sammen med gode venninner på Utsira.

På linjen baker og konditor bakes det fra tidlig til sent og elevene kommer tett på hverandre.

– Jeg er veldig fornøyd med valget mitt. På baker har vi vært en kjempekoselig gjeng og hatt et helt utrolig samhold. Selv om vi har vært ganske så forskjellige, hatt utfordringer og problemer, så har det vært masse respekt for hverandre. Og så hjelpsomme alle har vært. Nå vet jeg ikke om jeg kommer til å bake så mye framover, men har lært meg å følge oppskrifter og kan vel lage hva som helst. Det som sitter igjen hos meg, er all latteren, den høye musikken på skolekjøkkenet og mye sang og dans mens vi bakte i vei.

Herlige kaker i lange baner. Her noen nydelige kunstverk av sjokolade.

Spesielt en kake har Jenny lyst til å prøve seg på igjen.

– Min favoritt ble en ovnsbakt ostekake, som var sykt digg. Den smakte så godt, ja, fløyelsmyk i konsistensen, og var rett og slett en stor opplevelse å spise.

Fikk juice og banan

På linjen PULS, og baking hadde Jenny og de andre elevene to forskjellige lærere gjennom året.

– Med Torkild ble det mange ute-aktiviteter i nærområdet, mens det med Marit ble litt mer fokus på kondisjon og dans. Det har vært spennende å følge begge to, og jeg er glad over at jeg valgte denne linjen. Å være så mye i aktivitet passet meg fint. PULS passer for hvem som helst, uten noe press på å prestere. Under et lokalt løp, Hydro Rundt, løp jeg ikke raskest, men kom i mål. Jeg fikk banan, juice og premie, like glad som de andre over å fullføre.

Hun mener at ingen kan forstå hvor mye positivt et år på folkehøgskole gir deg, uten å prøve det selv.

– Du lever på en måte i en egen boble, og du kommer veldig tett på folk. Jeg har fått så utrolig mange, gode, varme venner. Vi har delt opp- og nedturer i lag, og personlig har jeg utviklet meg kjempemasse. Jeg kom hit som et lite nervevrak, var veldig usikker, slet med å få meg venner. Uten at jeg kan forklare det, har jeg blitt mer utadvendt og fått meg gode venner. Fortsatt blir jeg sliten av å henge med folk hele tiden, men elsker nå være sosial. Tidligere var jeg ikke god på «smalltalk», men fikser til og med det bedre nå, sier Jenny fornøyd.

Vil skape et nytt eventyr for andre

Kule Jenny! På folkehøgskulen går du gjerne med pelslue hvis du vil – og koser deg masse med gode kaker fra Baker- og konditorlinjen.

Til neste år blir det et år til på Karmøy Folkehøgskule, som stipendiat.

– For meg har det vært et eventyr å være på skoen her, og har lyst til å fortsette. Som stipendiat håper jeg å utvikle meg enda mer, lære å ta ansvar og bli kjent med enda flere folk. Håpet er at jeg kan være med å gjøre at de nye elevene til høsten får et like bra år som meg.

Jenny vil være med på linjene Friluftsliv Ekstrem og Puls til neste år.