Karmøy Folkehøgskule - Skolen på Norges beste vestkant!

– Ut av komfortsonen på Karmøy

Mye kan sies om bergensere. Men Kamilla Albertsen og Sunniva Tangye Eide har sjarmert alle rundt seg og vært gode representanter for storbyen i vest. De er også gode ambassadører for Karmøy Folkehøgskule.

Tekst: Leif Frode Svendsen
Foto: Torkild Groven

«Tjommissene» (Tjommi er et bergensk uttrykk for veldig god venn) Kamilla Albertsen og Sunniva Tangye Eide søkte seg til Karmøy Folkehøgskule fordi de ville gjøre noe uvanlig.

– I fjor deltok vi på utdanningsmessen i Bergen, og fikk her et veldig godt inntrykk av Karmøy og folkehøgskolen. Vi var begge aktive og interessert i friluftsliv. De fortalte ivrig om strikkhopping og mye annet moro de hadde vært med på. Det hørtes veldig gøy ut, noe som gjorde det enkelt å søke, sier de to venninnene.

Kamilla og Sunniva (øverst) på Åkrasanden. To gledesspredere som har satt gode merker hos de andre elevene.

Begge liker å komme ut av komfortsonen, og rett før Sunniva reiste til Karmøy, hoppet hun i fallskjerm for første gang. Og helt i starten fikk Kamilla og Sunniva muligheten til å hoppe i strikk.

– Det var jo utrolig skummelt, og jeg skulle aldri ha sett ned, sier Sunniva ærlig. Hun fikk den store skjelven og så plutselig ingen grunn til å hoppe i det. Kamilla, som så rett fram, kjente på den store skrekkfølelsen, men hoppet ut av komfortsonen. Etterpå oppmuntret hun og de andre elevene Sunniva til å gjøre et nytt forsøk.

– Faktisk har jeg høydeskrekk, men utfordret meg selv, og klarte å hoppe ut. Det var skummelt, men nå har jeg lyst til å gjøre det igjen. Og kjenner at noe av høydeskrekken forsvant etter det, sier Sunniva.

Skummel puddersnø

Karmøy Folkehøgskule tilbyr elevene to linjer, noe som gir varierte skoleuker, og mange spennende aktiviteter. Høydepunktene har stått i kø for de to jentene som dette året har vært elever på Friluftsliv Ekstrem og Friluftsliv Sjø med fokus på dykking.

– Å kjøre slalåmski i puddersnø for første gang i Myrkdalen på Voss kan nesten ikke beskrives. Du er jo nervøs når du raser ned bratte fjellsider, men det var gøy å bli utfordret og er noe jeg absolutt vil gjøre igjen. På alpeturen fikk jeg prøve paragliding, og fikk styre litt selv, sier Kamilla.

Sunniva trekker også fram en opplevelse fra en av turene, dykkerkurset med Friluftslivsjø i Kroatia.

– Å dykke her var sykt fint, og instruktørene var fantastisk flinke. Vi ble selvsagt favorittene deres. Der vil jeg veldig gjerne dra tilbake, sier Sunniva.

Miljøskapere

De to bergenserne har vært aktive i det sosiale miljøet, og fått mange venner for livet. Faktisk vil de studere sammen med flere av dem i Bergen til høsten.

– Vi har ikke vært så mye på rommet vårt, men prioritert å være mye i forstuen. Internat 1 har vært spesielt, vi har rotet en del, men hatt det utrolig koselig sammen, sier de i munnen på hverandre.

De har rett og slett ingenting å klage på i forhold til året på Karmøy Folkehøgskole.

– Vi vil på det varmeste anbefale skolen. Det er utrolig engasjerte lærere, som setter elevene først og skaper veldig god stemning. Karmøy er et flott sted, med flotte strender og masse muligheter til flotte naturopplevelser. For oss har det vært greit ikke å være for langt hjemmefra, en fin busstur avgårde.

Jeg angrer?

Tilslutt, en avsløring. Kamilla og Sunniva fullførte tøffingmerket i vinter. De badet ett minutt i iskaldt vann på Åkrasanden. De ble filmet av den lokale tvkanalen, TV Haugaland og rett opp fra vannet klarte Kamilla å si: Jeg tror nesten jeg angrer på at jeg begynte på Karmøy Folkehøgskule.

– Sa jeg virkelig det? Jeg var så kald, og ville bare løpe bort til klærne mine. Det var jo nesten som å løpe i snø. Men jeg har aldri angret på året på Karmøy. Alt har ikke vær fantastisk hele tiden, for vi hatt noen tunge stunder. Men alt i alt vil dette året være et stort høydepunkt å se tilbake på, sier Kamilla. Sunniva nikker gjenkjennende.

Bilde øverst: Stemningen er på topp når bergenserne starter sine sjarmeringsaksjoner. Her er jentene sammen med medelever og lærer på Sjø og Ekstrem, Gunnar Eide.