Karmøy Folkehøgskule - Skolen på Norges beste vestkant!

– Opplev det beste av Kina på tur med Karmøy Folkehøgskole

Kina er mer enn hovedstaden Beijing! Selvsagt får du oppleve den kinesiske mur, Den forbudte by og mange andre underverk i byen med 20 millioner innbyggere. Men du får også et glimt av det moderne Kina i Shanghai, og terrakottahæren i Xian. Pluss en overraskelse neste skoleår!

 

Karmøy Folkehøgskole har helt siden slutten av 90-tallet tatt med seg elever til Midtens rike – Kina. Asialinjen, som har et spesielt fokus på Kina, «glimter» også innom flere andre land i Asia.

– Mange ungdommer drømmer om å reise til Asia, og hos oss får du foruten en fantastisk reise gjennom Kina, et rikt bilde av asiatisk historie, religion, kultur og politikk, sier Leif Frode Svendsen. Han begynte som ny lærer på denne linjen i fjor, og gleder seg til å utvikle faginnholdet enda mer til neste skoleår.

Stor variasjon i undervisningen

Tradisjonelt sett har denne linjen hatt mye teoretisk undervisning, men dette slippes noe opp til neste skoleår.

– Det blir mer varierte dager for det neste kullet. Fortsatt vil det bli interessante foredrag om historikk, politikk, fokus på menneskerettigheter og undervisning i kinesisk. Men du vil få regelmessige økter med enkel innføring i kampsport og taiji, matlaging og smaking av forskjellige typer te. Det vil også bli noen turer i nærområdet, med overnattinger og mye kos, sier Svendsen.

Innføringen av kampsport har vært en ubetinget suksess.

– Elevene var nok noe nervøse på den første treningsøkten, men utrolig dyktige instruktører gjorde treningen variert og spennende. Kjekt var det å se at de som ikke var så vandt med å trene, klarte seg kjempefint og fikk en god mestringsopplevelse innen jiu-jitsu, judo og boksing. Til neste skoleår er målet at elevene kan få enda mer trening, og kanskje få med seg en gradering i jiu-jitsu.

Finn din favoritt blant 3000 – 5000 typer te

Tesmaking i Kina med sjarmerende tekoker.

Overalt i Kina drikkes det te. Noe uvant for oss, er det at de drikker den uten sukker. Til nøds kan du få litt honning oppi, men det bør helst unngås.

– Underveis i skoleåret vil vi smake på forskjellige typer te, slik at elevene kan finne sin egen favoritt, som de vil få anledning til å kjøpe når vi reiser til Kina. Vi vil også lage forskjellige typer asiatisk mat.

Overraskelse?

Du får møte kjekke, kinesiske elever – og blir kjent med deres hverdag. Her får du en spesiell opplevelse.

– For å stadig utvikle linjen, jobbes det med nye underverk og steder som skal utforskes. Turen starter neste år i Shanghai og vi reiser oppover mot Beijing. Målet er å få til en reise litt lenger nordover, ut på landsbygda. Årets tur, som vi fikk utrolig gode tilbakemeldinger på, skal utvikles og rett og slett gi elevene våre maksimalt av opplevelser. På samme tid som det er lagt inn fridager hvor elevene under trygge rammer kan utforske byen selv.

På Karmøy Folkehøgskole velger du TO linjer. Hvis du velger Asialinjen, vil du få cirka 10 timer undervisning i uken på denne linjen, hovedsakelig gjennom undervisning på torsdagen, men også gjennom hele uker med fokus på din linje. Med Asia som ditt førstevalg på torsdagen, kan du velge en annen linje du har interesse for på tirsdagene.

Leif Frode Svendsen (bildet over) har vært over 20 ganger i Kina, og vært i flere andre land som Indonesia og Japan i Asia. Han er lærerutdannet fra Høgskolen i Agder.