– Ungdommen strømmer til Karmøy Folkehøgskule – fullt allerede

I fjor takket 110 kjekke ungdommer ja til å bli elever ved Karmøy Folkehøgskule. Den rekorden blir slått ned i støvlene dette året, og alt tyder på at det blir stappfull skole fra høsten av. 

Jarle Nilsen i skolens nydelige hage, sammen med Malene.

Med cirka 150 elever som har takket ja når fristen gikk ut 10. februar, blir alle rom og senger fulle på Karmøy Folkehøgskule. Erfaringsmessig trekker en del av disse seg fram mot skolestart grunnet militærtjeneste, eller forandret livs- eller utdanningssituasjon. Da har skolen mange elever på venteliste. Etter rekordsøkningen i fjor, skulle en tro at toppen var nådd. I stedet har antall søkere igjen økt med nær 35 prosent. 

– Tilbake i 2007 var det 106 elever hos oss, men i fjor var vi 110 elever ved skolestart. Med flere nye rom har vi nå plass til flere, og allerede 13. februar hadde 20-30 flere ungdommer takket ja til tilbudet om skoleplass. Dette er en veldig gledelig utvikling for skolen, og viser at vi har linjetilbud som trekker søkere. På samme tid er dette trist for alle de som fortsatt søker, og dermed ikke får plass, sier rektor Jarle Nilsen. 

Folkehøgskolene i Norge har opplevd en økning i søkere år for år, og blir et stadig mer populært skoleslag blant ungdommer i Norge. 

– Med Covid-19 pandemien på full retur, er landets ungdommer sulteforet på å reise ut i verden. To år med isolasjon og stengte landegrenser gjør at mange drømmer har blitt satt på vent. Det er ikke tvil om at de linjene våre som har lange reiser, er de mest populære. På samme tid ser vi at den linjen som har opplevd flest klikk og størst interesse er Fokus Europa, interrail med øyhopping Hellas. Her brukes i hovedsak tog og båt på reisene, med søkelys på miljøet. 

Populære bistandslinjer 

– verdifull kulturutveksling

Karmøy folkehøgskule har 17 forskjellige linjer ungdommene kan velge mellom, alt fra action til baking.

Folkehøgskolene har de siste årene satt et kritisk blikk på reisevirksomheten til skolene. 

– Vi har selv tatt mange skritt for å bli en mer miljøvennlig skole. Vår tradisjonelle fellestur med alle elevene til Kina er tatt bort, og erstattet med turer i Norge. Spesielt våre to bistandslinjer, med reiser til Sør-Amerika og Afrika er populære. Dette er linjer som setter søkelys på bistand og kulturutveksling. Noe som er utrolig verdifullt i seg selv. Samtidig er det vår plikt å bevisstgjøre elevene for ansvaret de har for egne handlinger og beslutninger. Klimaendringene er et globalt spørsmål som må tas på alvor. Vi ønsker å lære våre elever hvordan de kan gjøre en forskjell på reiser, som forbrukere og medmennesker. Dette er et søkelys vi har på forskjellige måter gjennom hele skoleåret. Og stadig prøver å innlemme i alt vi gjør som skole og i fagplanene for linjene, sier Nilsen. 

Muligheten for å velge to linjer – en innertier

Mange av årets elever trekker fram muligheten til å velge to linjer på Karmøy som den viktigste grunnen for valget sitt. 

– For elevene gir det varierte skoledager med to forskjellige linjer. Det er selvsagt litt av et puslespill å sette opp timeplaner, men vi har god erfaring med dette gjennom mange år. Med mange, veldig forskjellige linjetilbud kan elevene kombinere en veldig aktiv linje med en mer sittestillende. Vi skiller oss også ut med at vi har to linjer med søkelys på baking og matlaging, pluss Klær, Fashion og Design som dette året har vært veldig populære. 

Rektoren opplever også at Karmøy er et attraktivt sted, spesielt for østlendinger, men like mye for bergensere og trøndere. 

– Karmøy har nydelige strender, og ligger nær noen av Norges mest spektakulære naturopplevelser. Steder som Trolltunga, Bondehusvatnet, Preikestolen og Himakonå er steder som stadig trekker flere turister fra hele verden.  Og er en busstur borte fra skolen. Her skal du ikke lete lenge etter nydelige steder som blir en farsott på Instagram, sier Nilsen. 

Herlige Åkrasanden med nydelig, myk sand og blått hav. Litt kaldt da, men forfriskende deilig.

Utvider romkapasiteten

Med rekordmange søkere blir det tatt grep for å utvide romkapasiteten på skolen. 

– Vi kan heldigvis med enkle grep utvide kapasiteten på to av internatene, noe som gir plass til 10-15 ekstra elever. Det arbeidet settes i gang med engang etter skoleslutt i mai. Da vil alle rommene også få brannsikre og lydisolerte dører. Hovedbygget vårt skal oppgraderes kraftig fra sommeren av, og på mange måter vil elevene komme til en nærmest helt ny skole, sier rektoren. 

Det er et stort luksusproblem å ha ventelister til skolen allerede i februar. Kall det gjerne et luksusproblem å få plass til alle de nye elevene. Det er en utfordring rektoren og hans medarbeidere tar på strak arm og allerede har løsningene på. 

Kjekke elever som koser seg på Karmøy folkehøgskule.